De eerste editie Pride Leiden

10m
Scroll

Zo’n 25.000 mensen kwamen bijeen om te zien hoe liefde, acceptatie en gelijkwaardigheid gevierd werd. Leiden bereidde zich voor op de allereerste Pride Leiden-viering. 

 

De gemeente Leiden, COC Leiden en circa 19 andere lokale bedrijven, organisaties en gemotiveerde individuen (Pride Leiden) hebben allemaal hun kennis en kunde gebundeld om ervoor te zorgen dat de Pride-viering een zo levendig en inclusief mogelijke ervaring zou zijn voor alle betrokkenen. In 2023 is het precies 55 jaar geleden dat de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit, de voorloper van COC Leiden, werd opgericht. Ook is het veertig jaar geleden dat Roze Zaterdag in Leiden werd gehouden. Het was alom een mooie gelegenheid om met een nieuwe pride-traditie te starten.

 

Canal Pride Leiden 2023

 

Voor deze dag werd de stad gedecoreerd met regenboogvlaggen, spandoeken en kleurrijke versieringen. Ook de straten vulden zich met mensen vanuit de wijken van Leiden om deel te nemen aan dit historische moment voor de stad. De kanalen werden al gauw bruisend van een gevoel van pluriformiteit en feest toen de eerste bubbelende prideboten vanuit de Beestenmarkt voeren. Diverse groepen en organisaties zaten met verbindende teksten op spandoeken in de 21 boten die zich door het oude stadshart voortbewogen. Zij dansten, zongen en juichten op het water terwijl ze zichzelf aan de toeschouwers lieten zien. 

 

Canal Pride Leiden 2023

 

Toen de parade eindigde, veranderde de Beestenmarkt in een levendig centrum van optredens, educatie en feest. Er werd een podium opgezet voor lokale artiesten (waaronder Barry Badpak), muzikanten en drag performers die het publiek voorzagen van hun talenten, kennis en charisma. Remke Verdegem (voorzitter Transgender Netwerk Nederland) gaf het publiek een korte LHBTIQA+ voorlichting en kondigde als juryvoorzitter de prijswinnaars van de botentocht aan. De COC-boot en de boot van de Stadsgehoorzaal en Schouwburg deelden samen de eerste prijs.

 

 

Er waren ook wat spanningen in de ochtend tussen demonstranten die zich voor de Openbare Bibliotheek in het stadshart begaven. De demonstranten lieten zich oppositioneel naar elkaar uit over een voorleesmoment dat door dragqueen Dina Diamond in de bibliotheek werd verzorgd voor kinderen en hun ouders. Binnen in de bibliotheek bleef de sfeer echter rustig, gemoedelijk en vonden er geen aanhoudingen plaats.

 

 

Al met al gaat deze Pride-viering in 2023 de geschiedenisboeken in als één van de grootste vieringen van de liefde in de sleutelstad. Dit evenement herinnerde inwoners en bezoekers er -direct of indirect - aan dat dankzij de gelijke behandelingswet liefde toegankelijk kan zijn voor iedereen.

 

Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden