Algemene activiteiten

Keti Koti viering 2025

Datum 30 June 2025 - 05 July 2025
Tijd 06:00 - 23:30
Locatie Meerdere locaties
Toegang Soms ticket vereist
Georganiseerd door
Keti Koti 2025

Vier vrijheid, herdenk het verleden – Keti Koti Festival Leiden 

Op 30 juni en 5 juli staat Leiden in het teken van Keti Koti: de herdenking van het slavernijverleden en de viering van vrijheid. In samenwerking met Comité 30 juni/1 juli Leiden en Songs of Freedom brengen we muziek, verhalen en verbinding samen in een krachtig festival voor alle leeftijden. Met een spetterend optreden van Kenny B, een indrukwekkend koor en activiteiten voor jong en oud vieren we samen de kracht van vrijheid, gelijkwaardigheid en verbondenheid. Herdenk. Vier. Verbind.

 

Samen herdenken, samen vieren

Keti Koti – ‘verbroken ketenen’ – markeert elk jaar de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de voormalige Nederlandse koloniën. Het festival in Wereldmuseum Leiden biedt ruimte voor reflectie op een pijnlijk verleden dat nog altijd doorwerkt in het heden met een herdenking op 30 juni. Tegelijkertijd vieren we de vrijheid met muziek, dans, eten en verhalen op 5 juli. Hieronder vind je meer informatie over het programma. Er is een muziekpodium van Songs of Freedom, een food market en verschillende activiteiten buiten en binnen in het museum. 

 

Programma Museumtuin met Songs of Freedom

Zaterdag 5 juli, 13:30-20:00, Museumtuin

Op zaterdagmiddag 5 juli 2025 wordt de jaarlijks Keti Koti viering gehouden op het terrein van het Wereldmuseum in Leiden met Afro-Amerikaanse muziek, zang en een multicultureel foodcourt. Song of Freedom host het muziekpodium in de tuin met namen als Kenny B, La Fiesta en Soulsisters. Uiteraard is er ook weer een optreden van het Leids black gospel projectkoor en de “Just friends” band o.l.v Clifton Grep.

  • 13:30: Traditionele Surinaamse koperblazers “Boven de Sterren”
  • 14:00: Opening Keti Koti festival (bestuurder en voorzitter)
  • 14:20: Dalton kinderkoor met oude Surinaamse kinderliedjes
  • 15:00: Leids black gospel projectkoor en de “Just friends” band o.l.v Clifton Grep
  • 16:00: Gospelkoor Soul Sisters
  • 17:10: La Fiesta band (Latijn-Amerikaans, Salsa)
  • 19:00: Kenny B (Nederpop, Kaseko, Reggae)

 

Stijlvol en hedendaags erfgoed - Modeshow

Zaterdag 5 juli, 12:30-13:00 en 15:00-15:30, Grote Zaal, Max 125 deelnemers, Alle leeftijden  

Deze kotoshow brengt een ode aan kracht, vrouwelijkheid en erfgoed. De koto is een traditioneel Surinaams kledingensemble dat bestaat uit een wijde rok, blouse en hoofddoek (angisa) en vormt een krachtig symbool van culturele identiteit voor de Afro-Surinaamse gemeenschap. Het wordt veelvuldig gedragen bij vieringen, ceremonies en andere bijzondere gebeurtenissen, en fungeert als een uiting van culturele trots en eerbied voor de eigen geschiedenis. De kennis en vaardigheden rondom het vervaardigen en dragen van de koto worden vaak doorgegeven binnen families, van ouder op kind. Zo blijft de koto een essentieel en levend element van de Surinaamse cultuur. In de eeste show zijn meer traditionele koto’s te zien. De tweede show staat in het teken van de moderne koto’s en toont een meer eigentijdse interpretatie van de klederdracht, zoals de kimona. Mis deze unieke ode aan Surinaamse stijl en trots niet — de koto komt tot leven op de catwalk! 

 

Angisa's: betekenisvolle vouwen en verborgen boodschappen - Presentatie

Zaterdag 5 juli, 13:15-13:45, Grote zaal, Max. 125, Alle leeftijden

Kom naar de presentatie en demonstratie over de angisa, verzorgd door Jane Schubert. Een angisa is een traditionele hoofddoek die wordt gedragen door vrouwen in de Surinaamse cultuur. Wat de angisa bijzonder maakt, is dat de manier waarop deze wordt gevouwen en gedragen, een symbolische betekenis kan hebben. De vouwtechniek en het model kunnen bijvoorbeeld iets zeggen over de stemming, burgerlijke staat of intentie van de draagster. Zo zijn er angisa’s die symbool staan voor rouw, liefde, onafhankelijkheid of waarschuwing. 

Vanuit de Bondru-angisa, die Stichting Tailors & Wearers heeft ontwikkeld, vertelt Jane hoe angisa's bedacht en ontworpen worden, over de verschillende betekenissen en over de vouwwijzen en de communicatie die daarvan uitgaat.

 

Koloniale erfenis - Tour

5 juli, 11:30-12:00, 16:00-16:30, Je kunt aansluiten als er plek is, Verzamelen in de centrale hal, Gratis, geen museumticket nodig. 

Tijdens deze rondleiding belicht het museum de erfenis van het slavernijverleden aan de hand van enkele veelzeggende objecten. Je staat onder meer stil bij de voetboeien die in heel West-Afrika werden gebruikt tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Daarnaast is er aandacht voor de bredere impact van slavernij en kolonialisme, en voor de blijvende gevolgen daarvan voor inheemse gemeenschappen wereldwijd.  

 

Kauri-schelpen armband - Workshop

5 juli, 12:00-16:00, Museumtuin, Vanaf 6 jaar, Je kan meedoen als er plek is. Gratis met entreebewijs.

Tijdens de activiteit maak je je eigen armband of sleutelhanger, versierd met kauri-schelpen. Kauri-schelpen werden vanuit de Malediven naar Nederland gebracht door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), waar ze werden geveild en gebruikt voor de handel. Ze werden in de 17e en 18e eeuw als betaalmiddel gebruikt, voor goederen maar ook voor het aankopen van tot slaafgemaakte mensen. Daarvoor werden de schelpen in het continent Afrika ook al gebruikt als betaalmiddel Tegenwoordig worden de schelpen gebruikt in sieraden, als decoratie en zitten ze zelfs op de Caribische gulden, het betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten. 

 

Vrijheidsvogels maken - Workshop 

5 juli, 12:00-16:00, Museumtuin, Vanaf 6 jaar, Je kan meedoen als er plek is, Gratis met entreebewijs

Wat betekent vrijheid voor jou? Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, die kunnen gaan waar ze willen. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels. Mensen die tot slaafgemaakt waren, wilden net als die vogels wegvliegen, hun vrijheid tegemoet. Sommigen dachten dat de ziel na hun dood in de vorm van een vogel naar Afrika zou terug vliegen. Maak je eigen vrijheidsvogel, van geruite pangi stoffen. 

 

Draden van Ons Slavernijverleden, provincie Zuid-Holland - Workshop

5 juli, Blok 1:11:15 -12:15, Blok 2: 12:30 - 13:30, Blok 3:14:15 – 15:15, Blok 4:15:30-16:30, Kabinet, Max 12 deelnemers, Volwassenen 

Werk mee aan een monumentaal wandkleed en verbeeld het slavernijverleden van Zuid-Holland. Het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden maakt per provincie, samen met de inwoners, indrukwekkend grote wandkleden. In Zuid-Holland ontwierp textielkunstenaar Marcos Kueh het kleed. Zowel de slavernijgeschiedenis als de toekomsthoop wordt uitbeeldt. In Leiden wordt aan de linkerkant van het 35 m lange kleed gewerkt, aan een afbeelding van de Gouden Koets, symbool voor de koloniale ongelijkheid. Onder begeleiding ga je aan de slag met technieken zoals borduren, quilten, vilten en punchen. Of je nu veel of weinig ervaring hebt met handwerken, iedereen is welkom om mee te doen. 

 

Mijn Gouden boekje - Verhaal en workshop

Auteur Milouska Meulens en illustrator D'Avellonne van Dijk 

Op zaterdag 7 juni vond in Wereldmuseum Amsterdam in samenwerking met Uitgeverij Rubenstein de lancering plaats van het nieuw verschenen Mijn Gouden Boekje over Tula. De auteur Milouska Meulens en illustrator D'Avellonne van Dijk komen tijdens de Keti Koti viering naar Leiden om voor te lezen en te vertellen over Tula en om een tekenworkshop te geven. Kom je ook? Neem dan je boekje mee of koop er een in de museumshop en laat jouw boek signeren door Milouska en D’Avellone. 

Tula was een held

Opgegroeid in slavernij op Curaçao heeft hij een bijzondere rol gespeeld in de afschaffing van de slavernij op de eilanden binnen het koninkrijk der Nederlanden. Zonder hem en de opstand die hij in 1795 organiseerde had de slavernij op de voormalige kolonien veel langer geduurd. Iedereen zou Tula moeten kennen. Ook kinderen. Daarom is er nu een Gouden Boekje over de held Tula.

5 juli, Voorlezen, vertellen en signeren door auteur Milouska Meulens 

  • 13:00-13:15 

  • 15:00-15:15 

  • 16:00-16:15 

Tekenworkshop en signeren door illustrator D'Avellonne van Dijk 

  • 13:15-13:45 

  • 15:15-15:45 

  • 16:15-16:45 

Museumtuin, Vanaf 6 jaar, Je kan meedoen als er plek is, Gratis met entreebewijs 

 

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.

Op de hoogte blijven